5 Business Intelligence trends om in de gaten te houden

5 Business Intelligence trends om in de gaten te houden

Update: Pink Elephant Business Intelligence is sinds 01-01-2020 verder onder de naam 2Foqus B.V. en is geen onderdeel meer is van Pink Elephant. Bezoek de nieuwe website of volg 2Foqus op LinkedIn.

Welke Business Intelligence trends kunt u verwachten in 2014 en begin 2015? Waar liggen de kansen? We hebben vijf van de voor ons meest in het oog springende trends voor u samengevat in deze blog.

Van reactief naar proactief

Tot op de dag van vandaag worden verreweg de meeste Business Intelligence oplossingen reactief ingezet. Ze bieden historische analyse van bedrijfsdata per week, maand of jaar. Zeer waardevol om de besluitvorming naar een hoger plan te tillen. Echter reactieve Business Intelligence haalt nog weinig voordeel uit de snelheid waarmee data tegenwoordig beschikbaar komt.

Steeds meer bedrijven zullen real-time analytics omarmen en daarmee zal Business Intelligence steeds pro-actiever worden. Belangrijke wijzigingen in data worden gesignaleerd terwijl ze gebeuren. Denk bijvoorbeeld aan een manager die automatisch een alert krijgt bij een grote abnormaliteit in de data. Door gelijk verder te analyseren kan snel een goed geïnformeerde beslissing worden genomen en wordt een probleem direct aangepakt in plaats van dagen later of wellicht helemaal niet.

Self-service Business Intelligence brengt efficiency

De afhankelijkheid van eindgebruikers van de IT afdeling is bij Business Intelligence altijd zeer groot geweest. De keuze was vaak of geduldig wachten op IT, of de greep naar Excel voor de eigen rapportages. Met simpelere en steeds meer eindgebruiker gedreven oplossingen, neemt het self-service aspect toe. Business Intelligence verplaatst zich zo van de IT afdeling naar de eindgebruiker waardoor de efficiency toeneemt.

Een belangrijke uitdaging hierbij blijft de juiste balans te vinden tussen flexibele analyse mogelijkheden en data kwaliteit. Het zal een eindgebruiker gedreven ervaring moeten zijn met de controle van IT over de data. Een uitdagende balans om te vinden.

Data visualisatie & Story telling

Met de verschuiving van Business Intelligence naar de eindgebruiker, groeit de vraag naar eenvoudige manieren om data te visualiseren. Het moet door iedereen te begrijpen zijn, niet alleen door data analisten. Nieuwe ontwikkelingen bij Business Intelligence leveranciers zullen zich dan ook concentreren rond verbeterde data visualisatie voor alle gebruikers niveaus. Hier zien we ook het concept van story telling ontstaan. In de nieuwe producten van leveranciers als bijvoorbeeld QlikView is hiervoor een belangrijke rol weggelegd. Gemaakte analyses en gevonden informatie wordt, op een PowerPoint achtige wijze, gepresenteerd om beslissing te ondersteunen.

Ook Business Intelligence verhuisd naar de cloud

Business Intelligence in de cloud is zeker niet nieuw. Maar daar waar de initiële terughoudendheid omtrent betrouwbaarheid, veiligheid en duurzaamheid van cloud computing langzaam verdwijnt zullen de voordelen als schaalbaarheid, flexibiliteit en lagere kosten toegevoegde waarde gaan bieden.

Naast de grote hoeveelheid maakt de enorme snelheid en verscheidenheid van data tegenwoordig dat het in eigen huis beheren van data steeds uitdagender wordt. Het volwassen worden van de cloud zal betekenen dat meer en meer bedrijven hun Business Intelligence omgeving naar de cloud verhuizen.

Een multi-screen wereld

Mobile-BI wordt steeds volwassener. Alle grote vendoren zijn druk om hun Mobile propositie te optimaliseren en te promoten. Ondertussen ontstaat een wereld die verder gaat dan smartphones, tablets en PC’s. Denk aan de opkomst van wearables als watches en glasses, allemaal met verschillende schermformaten en interfaces.

Het zal niet morgen gebeuren maar de volgende grote stap in Business Intelligence zou wel eens de aanpassing aan de altijd met het internet verbonden multi-screen wereld kunnen zijn. Business Intelligence zal real-time informatie gaan leveren aan elk scherm formaat of interface, precies op de momenten dat de gebruiker het nodig heeft.

Bronnen:
Information week : 5 Big Business Intelligence Trends For 2014
MRC: 7 big Business Intelligence trends of 2014

Gerelateerde artikelen