A waste of time?

A waste of time?

Omdat ik met enkele collega’s bezig ben met een intensief traject om de medewerkers van onze organisatie in beweging te krijgen, leek het ons handig om het een en ander te weten over Lean. Lean kan ons als projectgroep helpen om beter met elkaar samen te werken, maar het zou ook de beweging kunnen voeden die we willen veroorzaken. Wij proberen medewerkers te bewegen om een Professional te worden, waarbij een ieder verantwoordelijk wordt voor zijn eigen succes.

Collega Richard de Boer heeft ons door de hooflijnen van Lean geleid. Door oefeningen en opdrachten werd de, anders misschien wat taaie, stof beeldend overgebracht. De belangrijkste winst van de dag was dat de discussies die wij voerden door Richard de Boer werden verrijkt met het theoretische kader van Lean. Hierdoor werd het naast een opleidingsdag ook een belangrijke dag waarin het project dat we gaan uitvoeren beter vorm kreeg.

Lean is een organisatiemodel maar impliceert ook een werkwijze en mindset. Dit maakt het mogelijk om er als persoon of als groep direct mee te beginnen. De manier om medewerkers te helpen om een Professional te zijn, is ze er op te wijzen dat Lean hierbij kan helpen. Je krijgt dan een ‘Lean Professional’. Het identificeren van Waste (verspilling) is hierbij belangrijk. Een eyeopener was dat dit geen focus op het reduceren van kosten betekent, maar dat juist de toegevoegde waarde en waarde-creatie voorop staat. Hierbij legt Lean ook sterke nadruk op betrokkenheid en het nemen van verantwoordelijkheid. Zaken die wij al hadden bedacht, maar die door Lean mooi worden gestructureerd, gekaderd en van een sloot aan methoden en technieken worden voorzien.

Ik kijk met veel plezier terug op de levendige opleidingssessie die de volle inzet van trainer en studenten eiste omdat hij zo dynamisch en interactief was, maar daarnaast lekker praktisch over Lean. Ik denk er regelmatig met veel plezier aan terug en probeer mijn mindset bij te sturen op de principes van Lean. Lean vertelt ons ten slotte om continu te blijven verbeteren.

Alles behalve a waste of time…

Han Verhofstad
Principal Pink Elephant

Gerelateerde artikelen