AgilePM® voor iedereen!

AgilePM® voor iedereen!

AgilePM® voor de algemene bedrijfsvoering!

De titel klinkt wellicht wat populistisch, maar na het volgen van de Agile training was dat ook de modus waar ik even in verkeerde. Ik zeg bewust ‘even’. Niet omdat ik een dag later helemaal niet meer enthousiast was, maar wel omdat ik op de eerste training dag letterlijk even het licht zag… of dacht te zien.

AgilePM® is een methode van projectmanagement. Goed. Daar kunnen we dus, als we een project willen starten, gebruik van maken. ‘Wij werken volgens Agile’ zei mijn Marketing Teammanager laatst. Om die reden ben ik de training gaan doen, want als je volgens een methode werkt in een team is het erg handig als iedereen dan ook die methode kent. Nu was het mijn derde training in relatief korte tijd en lag er genoeg ander werk dat ook gedaan moest worden, dus ik hoopte op twee goede volle dagen zodat ik in ieder geval naar mezelf kon verantwoorden waarom de rest dan even bleef liggen.

En ja, ik kon het verantwoorden. Ik begrijp waarom we volgens de Agile methode gaan werken. En waarom ik begon met ‘Agile voor iedereen’; ik denk dat de methode niet alleen voor projecten gebruikt kan worden, maar ook in de algemene bedrijfsvoering. Pas wat theorie toe op de ‘normale’ werkzaamheden en ik geloof dat er efficiënter, enthousiaster en beter gewerkt wordt met snelle return on investment, goed voor de geldstroom.

Waarom dan precies? Omdat Agile sterk is in veel communicatie onderling. Niet hiërarchisch, maar samenwerkend. Praat met elkaar, het hoeft geen uren te duren, maar spreek regelmatig met elkaar af om af te stemmen hoe het gaat, waar we staan en of het allemaal lukt. Daarnaast is iedereen verantwoordelijk voor zijn eigen ‘opdracht’. Dat klinkt voor de hand liggend, maar hoe vaak werken mensen niet gewoon een takenlijst af die ze van hun manager hebben gekregen zonder daar echt een eigen drive voor te hebben. Als je het bij het team het gevoel weet te creëren dat je met z’n allen de kar gaat trekken, dat iedereen precies weet binnen welke tijd en met hoeveel geld ze welke strategische doelen gaan bereiken (en als dat dan niet perfect is de eerste keer dan is dat ook goed), dan geloof ik dat je een goede slag kan maken richting omzet, bedrijfscultuur en ‘hart voor de zaak’.

Met name de communicatie vond ik een opvallend punt in de training. Natuurlijk moeten er zaken worden gedocumenteerd, heb je een start document nodig waarin staat wat we gaan doen, met welke middelen, voor welke doelen en met welke mensen, maar raak niet verdwaald in het bos van papier. Praat met elkaar. Zet de juiste mensen op de juiste plek, geef mensen verantwoordelijkheid voor datgene waar zij goed in zijn, maak de looptijd van een project niet te lang, als het niet perfect is de eerste keer, straf iemand dan niet meteen af maar zorg voor een tweede kans en COMMUNICEER met elkaar!

Natuurlijk zijn er veel projectmanagement methodes en Agile is een methode die niet altijd de beste is. Ik zie veel in het trainen van hele bedrijven in Agile zodat de algemene bedrijfsvoering hierop afgestemd kan worden. Want; communiceren wordt vaak hard geroepen maar kan vaak nog wel iets beter!

Gerelateerde artikelen