Hoe kunnen Big Data en Analytics helpen om Olympisch goud te winnen?

Hoe kunnen Big Data en Analytics helpen om Olympisch goud te winnen?

Update: Pink Elephant Business Intelligence is sinds 01-01-2020 verder onder de naam 2Foqus B.V. en is geen onderdeel meer is van Pink Elephant. Bezoek de nieuwe website of volg 2Foqus op LinkedIn.

Binnen de gehele sportwereld werken sporters en hun coaches steeds vaker met big data en analytics om alle mogelijke inzichten te verkrijgen rondom sportprestaties. Nergens geldt dat meer dan op het allerhoogste niveau. Het vooruitzicht op Olympische medailles en internationaal succes zorgt er op dit niveau voor dat er een enorme druk is om ook op het vlak van analytics goed te presteren.

Al jaren Olympisch goud voor het Britse roeiteam

Een heel goed voorbeeld van het gebruik van data gedreven analyses is het Britse Olympische roeiteam – het enige Britse team dat sinds 1984 elke keer goud heeft gewonnen op de Spelen – dat big data inzet om hun boten sneller te laten gaan.

In sommige opzichten leent roeien zich uitstekend voor analyses. Veel van wat de sporters doen kan namelijk goed gemeten worden; van de trainingen op het water tot de sessies in de sportschool. Hiermee heeft het team in theorie toegang tot die data, die waarschijnlijk de meeste samenhang heeft met de daadwerkelijke prestatie.

Het brengt echter ook zekere uitdagingen met zich mee. Roeien vindt namelijk buiten plaats, waar variabelen zoals weers- en wateromstandigheden niet alleen moeilijk voorspelbaar zijn maar waarvan de impact ook lastig valt vast te stellen.

Het Britse roeiteam moest deze voordelen en beperkingen in ogenschouw nemen bij de ontwikkeling van hun datastrategie. Sir David Tanner, de performance coach van het Olympische en Paralympische team sinds 1996, zegt hierover: “We hebben eerst grondiger gekeken naar de reeds beschikbare data, zoals individuele roeiprestaties in de boot en daarbuiten, hoeveel men traint in de sportschool en de progressie die een individu maakt vanaf 18-jarige leeftijd tot bijvoorbeeld 30 jaar of ouder”.

Het idee hierachter is dat, door het verzamelen van alle mogelijke data over alle sporters binnen het trainingsprogramma, de nieuwe deelnemers vergeleken kunnen worden met de profielen van eerdere deelnemers om zo te kunnen vaststellen welke benadering het meest effectief zal zijn om van iemand een kampioen te maken.

“Zou het niet geweldig zijn als we met één druk op de knop nu zouden kunnen zien hoe Steve Redgrave was in de leeftijd van 16, 22, 28, 37… Dat is het concept dat we voor ogen hebben en we zijn hard op weg om dat te verwezenlijken.”

Behaal het beste resultaat

Wat sportteams gemeen hebben met bedrijven die grip proberen te krijgen op de enorme potentie van analytics, is dat ze inzien dat een holistische benadering van datamanagement en strategie het grootste resultaat zal opleveren.

“We merkten dat we in silo’s dachten”, aldus Sir David, “waarbij we alle water-gerelateerde resultaten op één plaats bewaarden, alle medische gegevens ergens anders, alle biomechanische data weer elders, etc.

“Voor ons zijn longitudinale profielen van sporters, biomechanica en het hele domein van trainingsfysiologie de gebieden met de meeste potentie.”

De kunst was om al deze informatie samen te brengen. En daarnaast realiseert men zich in de sportwereld, zoals ook in de zakenwereld, meer en meer dat partnerships van vitaal belang zijn. De technische skills die nodig zijn voor Big Data komen gebruikelijk niet voor in de wereld van de elite sportwetenschappers en fysiologen.

Om deze reden heeft het Britse roeiteam dan ook samengewerkt met diverse technologische partners, waaronder Siemens en SAS, om een analytisch kader op te zetten. Er is tussen de partner organisaties zowel samenwerking op technisch niveau als ook op het managementniveau, waar de datastrategie bepaald wordt.

Sir David zegt hierover: “We zagen meteen al dat er een goede synergie is tussen onze culturen, maar dat er aan beide kanten nog flink wat werk aan de winkel was om de benodigde toegevoegde waarde te creëren. Mijn mantra is altijd: ‘does it make the boats go faster?’.

Een andere uitdaging die specifiek is voor het roeien is dat er in deze sport sprake is van een delicaat evenwicht tussen kracht en uithoudingsvermogen. Dit betekent dat er conflicten kunnen ontstaan in trainingsschema’s doordat krachttraining contraproductief kan werken op duurtraining en omgekeerd. Beschikbaarheid van een grote hoeveelheid data van prestaties uit het verleden kan deze uitdaging het hoofd bieden doordat exact gekeken kan worden naar welke winst er voor een specifieke roeier te behalen is wanneer hij een bepaald schema volgt.

Mark Homer, de senior sportwetenschapper van het team, zegt hierover: “Het gaat om het vaststellen of één krachttraining of twee krachttrainingen voldoende zijn voor deze persoon voordat hij door kan met de duurtraining.”

Minder blessures door big data en analytics

Deze gecoördineerde aanpak van analytics zorgt er tevens voor dat sporters minder blessures oplopen en minder tijd nodig hebben voor hun herstel. Waarschuwingssignalen worden snel waargenomen binnen de diverse datasets – fysiologie, fitness, medisch, wedstrijdprestaties – en kunnen vergeleken worden met data uit het verleden om snel vast te stellen wanneer een sporter over zijn grenzen dreigt heen te gaan.

“We willen de meest actuele data hebben wat betreft het profiel van onze sporters”, zegt Homer, “Want meestal ben je al te laat wanneer je de problemen signaleert. Met een gecentraliseerd systeem kunnen we al vanaf dag één zien waar zich een probleem voordoet en erger voorkomen.”

Met de Olympische Spelen net achter de rug is weer gebleken dat sportteams over de hele wereld er alles aan hebben gedaan om het prestatiepotentieel van hun sporters optimaal te benutten. Het mag duidelijk zijn data analytics en Big Data daar een steeds grotere rol in spelen. Toekomstgerichte datastrategieën zijn nu net zo’n belangrijk deel van het arsenaal als grensverleggende trainingen en voedingsschema’s wanneer teams op het hoogste niveau willen kunnen concurreren.

Resultaten Rio 2016

Nu Rio 2016 achter de rug is kunnen we als Pink al even terugblikken of bovenstaande ook echt heeft geleid tot resultaten. Het is natuurlijk niet echt te bewijzen maar wel zeker is dat op het onderdeel roeien, ook in Rio, Groot-Brittannië succesvol is geweest. Team Groot-Brittannië heeft met roeien namelijk maar liefst 5 medailles behaald (3 gouden en 2 zilveren).

Olympics_visual

In de bovenstaande afbeelding zijn de resultaten van ons eigen TeamNL, weergegeven in Qlik Sense. Wanneer u interesse heeft in onze Qlik Sense applicatie om zelf de resultaten van TeamNL of van andere deelnemende teams te analyseren, dan kunt u hiervoor contact met ons opnemen.

bron: Forbes.com, Bernard Marr

Gerelateerde artikelen