COBIT ® 2019 – De evolutie van COBIT

COBIT ® 2019 – De evolutie van COBIT

COBIT krijgt een update (COBIT ® 2019). Tijd om eens terug te blikken op de geschiedenis van COBIT en vooruit te kijken naar de veranderingen die COBIT ® 2019 met zich meebrengt.

COBIT (afkorting van: Control Objectives for Information and Related Technologies) is een framework ontwikkeld voor IT management en IT governance. COBIT®1 werd gepubliceerd in 1996, er volgden updates in 1998, 2000 en in 2005 werd COBIT®4 gelanceerd. De Goals Cascade werd een prominente functie in COBIT ® 4. De term Allignment Goals werd geïntroduceerd. Er waren 20 zakelijke doelen en 28 IT-doelen in COBIT ® 4. Met de publicatie van COBIT ® 4.1 in 2007 werden bedrijfsdoelen verlaagd van 20 naar 17.

De introductie van COBIT ® 5 in april 2012 zag de verandering van de term Business Goals in Enterprise Goals en IT-doelen in IT-gerelateerde doelen. COBIT ® 5 beschrijft de Goals Cascade als het mechanisme om de behoeften van belanghebbenden te vertalen naar specifieke, bruikbare en aangepaste bedrijfsdoelen, IT-gerelateerde doelen en enabler-doelen.

COBIT ® 2019 beschouwt de Goals Cascade als ondersteunende prioritering van managementdoelstellingen op basis van prioriteitstelling van bedrijfsdoelstellingen. Terwijl de essentie van de Goals Cascade ligt in het afstemmen van de IT-strategie op de bedrijfsstrategie voor zowel COBIT ® 5 als COBIT ® 2019, is deze grondig bijgewerkt in COBIT® 2019. Er zijn 13 Enterprise Goals en 13 Alignment Goals in COBIT ® 2019. ​Er zijn geen IT-gerelateerde doelen meer in COBIT ® 2019. Zowel Enterprise-doelen als Alignment-doelen zijn bijgewerkt en vereenvoudigd. ​

De nieuwe versie van COBIT® is een belangrijke drijver voor innovatie en businesstransformatie. Het bouwt voort op de vorige versies van COBIT en biedt meer implementatie begeleiding en praktische inzichten. Daarbij is het flexibeler, waardoor het beter aansluit bij de specifieke behoeften van organisaties. Ben je al COBIT® 5 gecertificeerd? Deze certificering blijft geldig en met het nieuwe certificeringsschema zijn er nog meer mogelijkheden om COBIT® 2019 gecertificeerd te raken.

​Gevoed door Cloud en Mobile Technology, staan compliance & control nog steeds hoog op de strategische agenda van bedrijven. ​Wereldwijd neemt de vraag naar IT Governance toe en dus ook naar frameworks als COBIT.

​Benieuwd wat jouw organisatie kan doen met IT Governance en COBIT®? Stel jezelf dan de volgende vragen:​

  1. Audit en Assurance: Welk systeem of proces hebben we geimplementeerd om te zorgen dat onze organisatie klaar is voor een audit?​
  2. Risk Management: Hebben we Risk Management in onze organisatie zodanig ingericht dat we dit actief kunnen managen en riscico’s kunnen verminderen? ​
  3. Information Security: Hebben we een actief Informatiebeveiligingsbeleid dat onze organisatie ondersteunt?​
  4. Regulatory & Compliance: Kunnen we systematisch bewijzen dat onze organisatie voldoet aan de nationale wetten en wettelijke vereisten?​
  5. Governance of Enterprise IT: Zijn de IT-doelen en strategische bedrijfsdoelstellingen op elkaar afgestemd in onze organisatie​?

Al deze vragen gaan over IT Governance en overstijgen de reikwijdte van IT Servicemanagement. Wil je meer weten over COBIT® en benieuwd naar de laatste updates? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en hou de COBIT items op onze website in de gaten!

 

Meer weten? Neem contact op met

Yvette Hillenaar

Manager Education +31882356655
Neem contact op