De kern van Agile softwareontwikkeling

De kern van Agile softwareontwikkeling

AgilePM voor softwareontwikkeling

Een van de methoden om software te ontwikkelen is Agile. Dit betekent behendig en lenig. De afgelopen jaren zijn er verschillende Agile methoden ontstaan. Agile methoden proberen risico’s te verminderen door software te ontwikkelen in korte, overzichtelijke periodes (time-boxes), die iteraties worden genoemd. Iedere iteratie is een klein project op zichzelf. Deze kleine projecten omvatten alle noodzakelijke taken; planning, analyse, ontwerp, testen en documentatie. De nadruk bij Agile methoden ligt op directe communicatie en bij voorkeur als persoonlijk contact. Ideaal is dat de ontwikkelteams op ‘een locatie zitten en dat alle mensen die nodig zijn voor het project in zo’n team zijn ondergebracht. Het belangrijkst is dat de ontwikkelaars en diegenen die het product definiëren daar bij zitten. Dit kunnen business analisten, productmanagers en zelfs klanten zijn. De voortgang van Agile methoden wordt afgemeten aan de hand van de werkende prototypes of producten. Opvallend is dat, in vergelijking met andere methoden, er weinig geschreven documentatie wordt geproduceerd.

De oorsprong van Agile ligt in de jaren negentig als reactie op ontwikkelmethoden die getypeerd werden door zwaar detail gestuurde, gereguleerde watervalmethoden. De creativiteit en effectiviteit van ontwikkelaars werd belemmerd door deze modellen die als bureaucratisch, bekrompen en traag werden ervaren. Eigenlijk keren Agile en iteratieve ontwikkelmethoden terug naar de ontwikkelpraktijk uit de vroege historie van softwareontwikkeling. Ook hebben ze een meer op mensen gerichte blik dan traditionele aanpakken, Agile processen gebruiken namelijk feedback als basis in plaats van planning. De feedback komt voort uit tests en het evolueren van de software. De iteratieve methode deelt een project op in kleine stukken om te voorkomen dat een project uitloopt in een ramp door foute aannames of problemen. Zo kan er ieder moment gekeken worden naar het verloop van het project en is er ruimte om dingen aan te passen. Agile methoden werden oorspronkelijk ‘ lightweight methodes’ genoemd maar in 2001 werd de naam ‘ Agile methodes’ gekozen door enkele prominenten in Utah, VS. Daar werd ook de Agile Alliance opgericht.

Is Agile geschikt voor alle projectsoorten?

Of Agile geschikt is voor alle projecten is afhankelijk van het gekozen gezichtspunt. Bij het productperspectief zijn Agile methoden geschikt als de eisen nog vaag en veranderlijk zijn. Omdat er steeds miniprojecten zijn is er veel ruimte voor aanpassing en het bijsturen van de richting.

Door de vele communicatie binnen het projectteam is de omvang van het projectteam een belangrijk punt, de Agile methoden zijn het meest geschikt voor kleinere projecten met hooguit 20 personen.

De huidige AgilePM (PM staat voor project management) is voornamelijk geschikt voor Projectmanagers, Informatiemanagers, Businessanalisten, Functioneel ontwerpers en Productontwikkelaars en Software engineers.

Meer weten? Neem contact op met

Yvette Hillenaar

Manager Education +31882356655
Neem contact op

Gerelateerde trainingen

 • Program & Projectmanagement

  Agile/SCRUM Product Owner

  Deze tweedaagse Agile SCRUM Product Owner training combineert Agile-methoden en Scrum praktijken met praktische opdrachten.…

  Eerstvolgende:
  maandag 11 maart 2019
  Inschrijven
 • Program & Projectmanagement

  Agile Project Management Practitioner

  DSDM (www.dsdm.org) is een Agile methode die al sinds 1995 bestaat. De meest recente versie…

  Eerstvolgende:
  maandag 18 maart 2019
  Inschrijven
 • Program & Projectmanagement

  MSP Practitioner

  Managing Successful Programmes, oftewel MSP®, is net als PRINCE2® afkomstig van het Engelse AXELOS. Als…

  Eerstvolgende:
  donderdag 21 februari 2019
  Inschrijven
 • E-learningProgram & Projectmanagement

  PRINCE2 Foundation – e-learning

  PRINCE2® is een gestructureerde projectmethodiek die de professionalisering van projectmanagement vergroot. In de training PRINCE2®…

  Inschrijven

Gerelateerde artikelen