DevOps: “The Wall of Confusion”

DevOps: “The Wall of Confusion”

Tijdens de voorbereiding van een DevOps Leadership sessie, heb ik me met veel genoegen weer eens ingelezen in The Wall of Confusion. Zeer herkenbaar als je het voor het eerst leest, maar hoe vaker je het (bewust) leest hoe meer voorbeelden en herkenbare situaties je weet te vinden. En vooral: ‘Waarom zagen we dat niet, terwijl alle symptomen aanwezig waren?’.

The Wall of Confusion is een scenario waarbij de development (Dev) en de beheer (Ops) afdeling fundamenteel andere gedachtes hebben over de dingen die zij doen of nodig hebben. Deze ‘muur’ zorgt ervoor dat de twee afdelingen niet het vermogen hebben om bij elkaar te komen en het eens te worden over de gezamenlijke waarde die ze aan de business moeten leveren.

In veel organisaties zijn Development en Beheer aparte afdelingen, die separaat van elkaar opereren. Vaak zijn ze verantwoordelijk voor, en worden ze afgerekend op, tegengestelde belangen en prioriteiten. Er wordt verwacht dat ze simultaan twee verschillende doelen nastreven, namelijk:

  • Development: Het snel reageren op wijzigingen van klanten (of de business), door de focus te leggen op wendbaarheid, innovatie, snelle deployment en time-to-market
  • Beheer: Het zorgen voor een stabiele, betrouwbare en veilige omgeving voor de klanten (of de business) door de focus te leggen op een robuuste en risicomijdende beheeromgeving die voldoet aan standaarden, wetgeving en veiligheid.

Om deze Wall of Confusion te verlagen of zelfs te verwijderen wordt vaak gekeken naar quickfixes om symptomen te bestrijden, zoals lokale optimalisatie, nog meer procedures, automatisering, formele handovers, intensiever testen, enz. Maar deze quickfixes kunnen de SILO-mentaliteit in de hand werken waardoor de muur juist wordt verhoogd.

De muur kan verlaagd worden door het veranderen van de mindset en manier van werken, maar bovenal door organisatieverandering. Deze verandering moet door de top worden erkend en omgezet worden in een visie over hoe de organisatie een dergelijke organisatieverandering kan doorvoeren. Bij Pink erkennen we dat we leiders nodig hebben, die een visie kunnen ontwikkelen rondom DevOps the Full Stack: Culture, Practices en Automation.

Geïnteresseerd in wat Leiderschap betekent in een DevOps omgeving? Via onze kanalen zullen we regelmatig uptdates geven over de ontwikkelingen ten aanzien van DevOps Leadership workshops en training.

Nog niet bekent met DevOps of wil je meer weten? Klik hier voor meer informatie over DevOps.

Jaap Germans

Gerelateerde artikelen