Disrupter or Disrupted

Disrupter or Disrupted

Disrupter of Disrupted, wat kiest u?

Is jouw bedrijf leidend in de veranderingen in je marktsegment of wordt je bedrijf economisch ontwricht door anderen? Je hebt een keuze!

Dankzij de snelle ontwikkelingen in IT wordt de rekenkracht, opslag en bandbreedte van onze computerapparatuur elk jaar exponentieel slimmer. Bijvoorbeeld; de gegevensverwerking van een taak die twee dagen zou hebben geduurd om te voltooien in 2010 neemt nu slechts 10 minuten in beslag. Dat is krachtig! Als gevolg daarvan zijn onze smartphones en tablets steeds slimmer en sneller. Omdat we onze smartphones en tablets kunnen gebruiken om direct te communiceren met super computers in de cloud, hebben we nu super-computing-mogelijkheden in de palm van onze hand, het maakt niet uit waar we zijn in de wereld.

De harde en soft trends!

Snelle veranderingen als deze zorgen vaak voor een belangrijke wijziging in de manier van zaken doen. Laten we één belangrijk ding niet vergeten: vernieuwende technologie is alleen bedreigend als je van tevoren nog niet weet wat de impact is.

Daarom is het belangrijk om in de huidige snelle ontwikkeling van IT de trends goed te volgen. Als je strategische keuzes wilt maken is het belangrijk om twee trends in IT te onderscheiden: de harde trends (trends die zeker gaan gebeuren) en de soft trends (de trends die misschien gaan gebeuren). Met deze kennis kunt u nieuwe technologieën met veel impact zichtbaar maken voordat ze door uw concurrenten worden ingezet. Daarna kunt u de belangrijke vraag stellen: “wil ik disrupter (vernieuwer) of disrupted (ontwricht) worden”

Eerlijk gezegd, ik zou liever de disrupter zijn, met behulp van de voorspelbare verandering in mijn voordeel. Maar omdat veel organisaties een grote infrastructuur hebben, zijn ze niet bereid- of te langzaam- om te veranderen en niet in staat de rol van disrupter op zich te nemen. Ze hebben technologieën die, in sommige gevallen, al decennia in gebruik zijn, dit is wat we  “legacy technologie” noemen, maar het is niet de legacy-technologie dat het echte probleem is. Het is het “legacy denken” dat in de weg zit van de positieve en productieve veranderingen in de organisatie.

Je moet het legacy denken in je organisatie vermijden door het identificeren van de harde trends die u en uw klanten zullen beïnvloeden in de nabije toekomst, zodat je duidelijk zicht krijgt op een nieuwe strategie naar een grotere winstgevendheid in de komende jaren.

Niet alleen veranderen, maar transformeren!

Vaak hebben we de neiging om hard te werken aan het beschermen en verdedigen van wat we hebben. Die benadering is vaak verankerd in ons huidige business model. Hoe meer we beschermen en verdedigen wat we hebben, hoe meer we zijn verankerd met onze huidig business model. Een betere aanpak is om ons business model te herzien op basis van de voorspelbare veranderingen die op ons afkomen.

Het is duidelijk dat we het in de komende vijf jaar niet alleen moeten hebben van veranderen; we moeten echt transformeren in de manier hoe we verkopen, markten ontwikkelen, communiceren, samenwerken, innoveren, mensen trainen en opleiden.

Een harde trend: Business Apps!

Veel van die transformatie wordt mogelijk gemaakt door mobiel werken met geïntegreerde Business Apps. Naast uw systemen zoals ERP, heeft uw organisatie behoefte aan innovatieve oplossingen en processen waarmee u zich kunt onderscheiden van de concurrentie. De wensen en eisen hiervoor ontwikkelen en wijzigen zich razendsnel; er is behoefte aan een oplossing die flexibel met u meebeweegt. Een model-gedreven software platform maakt het mogelijk om snel en op maat dynamische en proces-gedreven bedrijfsapplicaties te ontwikkelen op onze smartphone en tablets.

Ontdek een nieuw Business IT tijdperk

Het softwareplatform Mendix wordt veel gebruikt om Business Apps te ontwikkelen en verschillende systemen aan elkaar te koppelen. Veel legacy-systemen hebben bijvoorbeeld geen mogelijkheden om met andere systemen te communiceren. Mendix werkt als een softwarelaag over deze systemen heen en voegt in feite nieuwe functionaliteit toe aan een verouderde software. Deze gedateerde systemen kunnen daardoor alsnog met elkaar communiceren en waarden uitwisselen. Het gevolg is dat deze organisaties hun oude systemen niet hoeven te vervangen om stappen te maken richting een rol als Disrupter en hiermee een enorme voorsprong nemen op de concurrentie.

Het is dus tijd om te kijken naar uw business model en te bepalen of u gaat transformeren (niet alleen het veranderen) op basis van de harde trends (de zekerheden die je kunt zien in de toekomst). Ziet u deze transformatie, doe het dan snel! Vergeet niet, in de toekomst draait alles om snelheid en relevantie. Dus nu u de snelheid en ontwikkelkracht van mobiel werken met Business Apps (bijna) in handen hebt, is tijd om het te gaan gebruiken … en snel!

Donderdag 27 november organiseert Pink Elephant bij Mendix een inspiratiesessie om u nog meer te informeren over hoe software disrupting kan zijn en hoe u het beste kan omgaan met uw applicatie en informatiestrategie. Deze sessie wordt door Pink Elephant als vooraanstaand partner van en in samenwerking met Mendix georganiseerd op het innovatieve kantoor van Mendix in Rotterdam. Laat deze kans niet schieten en meld u nu direct aan. Het aantal plaatsen is beperkt, dus wees er snel bij.

Deze blog is geschreven door Piet van Vugt, CEO van Pink Elephant. 

Gerelateerde artikelen