Disruptie op de arbeidsmarkt

Disruptie op de arbeidsmarkt

Wie heeft al gezien dat Xelfer achterstevoren ‘reflex’ is? Daar zit een reden achter. Als je zonder werk komt te zitten heeft je werkgever een zekere verplichting om jou te helpen snel weer aan de slag te kunnen. Je eigen ‘reflex’ is dan om achterover te gaan leunen en iemand anders werk voor je te laten zoeken. Dat kan je werkgever zijn, maar ook een intercedent als het UWV. Xelfer wil je een ander reflex aanleren: zelf actief op zoek gaan naar een andere baan, zonder intercedenten. Selfplacement staat centraal, en dat is iets nieuws.

Collegiaal uitlenen

Op Xelfer, het platform wat Pink Elephant en uitzendbureau Flexprovider samen hebben gebouwd, kunnen bedrijven hun medewerkers ‘collegiaal uitlenen’ aan andere bedrijven. Dat is een uitkomst voor bedrijven die tijdelijk geen werkzaamheden meer hebben voor medewerkers die nog wel aan een contract vast zitten. De medewerker zoekt een geschikte vacature en kan benaderd worden door andere organisaties. Gedurende het uitlenen betaalt de uitlener het salaris van de medewerker, de lener betaalt de uitlener een fee voor het uitlenen. Bij een goede match wordt gekeken of de medewerker van baan kan wisselen. Mensen komen zo sneller en efficiënter aan het werk omdat ze er zelf invloed op hebben. Anderzijds worden ze niet gehinderd door de tijdrovende administratieve rompslomp van intercedenten.

Toegevoegde waarde

Deze disruptieve manier van denken en van businessmodel past goed bij de visie van Pink Elephant en CEO Piet van Vugt. “Zoals onze slogan al zegt: we think Pink. Wij bekijken vraagstukken vanuit een andere invalshoek. Je komt dan tot nieuwe inzichten en innovatieve ideeën die van toegevoegde waarde zijn voor een organisatie,” aldus Van Vugt. Zo ook bij Xelfer. “Dit mooie initiatief kwam op ons pad en het was gauw duidelijk dat de technologische kennis van Pink Elephant hier meerwaarde aan kon bieden. Andersom was de inhoudelijke kennis van Flexprovider van de arbeidsmarkt erg belangrijk.”

Samenwerken om te innoveren

De samenwerking tussen Flexprovider en Pink Elephant staat perfect in lijn met Van Vugts toekomstbeeld van de digitale revolutie. “Ik ben er van overtuigd dat grote spelers het gaan verliezen van disruptieve start-ups,” vertelt hij. “Zij komen met vernieuwende businessmodellen en zetten daarmee hun branche op zijn kop. De toekomst van ICT bedrijven ligt in samenwerken met elkaar in plaats van sec software verkopen. Je moet partijen zoeken waar je meerwaarde kunt bieden, bijvoorbeeld door je kennis, technieken, of capaciteit.” Xelfer is het resultaat van zo’n samenwerking. “Deze start-up heeft het in zich om de markt op zijn kop te zetten.”

Gerelateerde artikelen