Hoe verpest je een project – 6 tips!

Hoe verpest je een project – 6 tips!

Projecten, wat zijn het toch lastige dingen om te volbrengen. Om je de moeite te besparen geven we je 6 tips om je project helemaal naar de knoppen te helpen. Good luck!

Vertel niemand waar je mee bezig bent

Als teamgenoten vragen waar je mee bezig bent omtrent het project en of ze je kunnen helpen, geef dan geen antwoord. Het is veel beter voor het vernachelen van je project als niemand in het team of bij de klant weet wat je doet. Dan kunnen ze zich er niet mee bemoeien en je helpen je werk beter uit te voeren. Dus ook als je hulp nodig hebt, geldt de regel: spreken is zilver, zwijgen is goud.

Houd de klant overal buiten

Waarom zou je de klant regelmatig updates geven over het verloop en de voortgang van het project? Het is veel leuker als het eindresultaat een complete verassing is voor de klant! Met het geven van updates tussendoor loop je het risico dat de klant in de tussentijd van mening is veranderd, wat jou meer werk bezorgt en het eindresultaat verandert. Door de klant nergens over te informeren verhoog je de kans dat hij ontevreden achterblijft na het presenteren van het eindresultaat.

Wees zo perfectionistisch mogelijk

Goed is nooit goed genoeg. Betrek daarom alleen de mierenneukers in de organisatie bij je project. Zij kunnen je uren vertraging opleveren door te muggenziften over kleine details die toch nét iets beter kunnen. Door constant je project zo perfect mogelijk te willen maken lever je uiteindelijk een perfect uitziend project. Of het ook handig in gebruik is, tja, daar is niet op gelet.

Doe alleen projecten die FUN zijn

Neem alléén projecten aan die ook echt leuk zijn om uit te voeren. Haalbaarheid en opbrengst, wat maakt dat nou uit? Als jij alleen maar leuke projecten uitvoert zal je een geweldige tijd beleven op je werk. Kijk daarom kritisch naar de fun-factor van projecten en neem dat mee als belangrijkste argument om een project aan te gaan of af te wijzen.

Documenteer álles

Keep your ass covered en neem het zekere voor het onzekere. Door alles wat je doet, ieder stuk code dat je typt en iedere mail die je verstuurt, te documenteren en vast te leggen voor het nageslacht ben je verzekerd van proof of innocence. Je moet natuurlijk kunnen aantonen dat als er iets mislukt het niet jouw schuld was. Alles documenteren zorgt ervoor dat je onweerlegbaar bewijs hebt dat jij het niet was. Tip: als je zorgt voor een zondebok kun je met je vinger de schuldige aanwijzen, daar scoor je punten mee.

Plannen doe je alleen aan het begin

Bij de start van het project maak je een planning. Die blijft gedurende het hele project, of het nu een maand is of twee jaar, hetzelfde! Het heeft toch geen zin om wijzigingen in planning bij te houden, voor je het weet is er iets goed gelukt en krijg je het eerder af. Met een beetje geluk mislukt er iets doordat je planning niet goed is – die vertraging kun je weer mooi doorberekenen aan je klant. Tijd is geld!

Gefeliciteerd! Als je al deze tips hebt opgevolgd is je project gigantisch geflopt. Ben je benieuwd hoe je wél een project succesvol kunt afronden? Neem gerust contact met ons op of bekijk eens voor welke klanten we momenteel werkzaam zijn.

Gerelateerde artikelen