ITIL® behaald maar wat nu?

ITIL® behaald maar wat nu?

Je hebt je ITIL® certificaat behaald maar hoe ga je het nu in de praktijk brengen?

Ben je door je werkgever op pad gestuurd om je ITIL® certificaat te halen? Wil je zelf je CV een boost geven of werk je in een organisatie waar iedereen volgens ITIL® werkt en is het een voorwaarde om aangenomen te worden? Wat je reden ook is, feit is dat je na drie dagen weer ‘buiten’ staat, met een certificaat als het goed is en dat je weer naar je werk gaat.

Je hoofd is nog vol met alle informatie en waarschijnlijk ben je erg gemotiveerd om je verkregen kennis meteen in de praktijk te brengen. Het boek van de opleiding heb je meegenomen zodat je te allen tijde iets kan opzoeken. Dus mochten collega’s je vragen stellen, jij weet het!

Maar hoe krijg je de kennis nu geïntegreerd op je werk. Er wordt al volgens de methode gewerkt, of jij bent een van een aantal collega’s en jij blijkt de boel een beetje te moeten enthousiasmeren. Je staat voor de vraag: ik heb mijn certificaat, maar wat nu?

Creëer draagvlak

Allereerst, creëer draagvlak bij je collega’s. Als het een nieuwe methode is waar jullie mee gaan werken en je collega’s zijn nog niet allemaal ITIL® gecertificeerd is het van belang dat mensen het nut van de verandering inzien. Waarschijnlijk hebben jullie jarenlang op een dusdanige manier gewerkt die redelijk werkte voor iedereen, maar niet efficiënt en effectief genoeg was. Door het invoeren van ITIL® zal dit wel bewerkstelligd worden, alleen nu aan jou de taak om dit ook daadwerkelijk te doen. Ligt de bal vanuit het management bij jou dan kan je kiezen voor een overview sessie; een dag waarbij je collega’s op hoofdlijnen worden geïnformeerd over ITIL®. Hoe meer draagvlak, hoe soepeler de integratie van ITIL®, hoe effectiever je werk.

Wordt er al volgens ITIL® gewerkt en ben jij nieuw, dan is het je taak om de kennis voor jezelf en je eigen werk situatie op maat te maken. Welke processen werken bij jouw organisatie helemaal volgens ITIL®, welke processen zijn net iets anders en welke functie heb je zelf binnen je team. Maak de theorie behapbaar en begrijpelijk voor je eigen situatie zodat jij er het best mee werkt.

Dit geldt natuurlijk niet alleen voor ITIL®, het geldt voor alle trainingen die je doet voor je werk. Je bent een paar dagen uit de werksfeer, krijgt veel informatie en gaat met volle moed weer naar je werk. Zorg dat je meteen aan de gang gaat met je verkregen kennis. Maak het niet alleen een certificaat aan de muur, maar werk ermee!

Gerelateerde artikelen