Ja-maar het gaat toch goed zo?

Ja-maar het gaat toch goed zo?

Ja-maar ik doe het al jaren zo en dat gaat goed!

Een veel gehoorde zin… waarom zouden we nu iets veranderen? Het gaat toch gewoon goed zoals het gaat? Laat iedereen gewoon lekker doen waar hij nu mee bezig is dan blijft het zoals het is en blijft alles lekker stilstaan. Nou dat laatste zul je niemand horen zeggen, dat denken we alleen.

Waarom beginnen met ja-maar als het ook kan zijn; ja-en?

In iedere organisatie, in iedere rol en in iedere functie heb ik gemerkt dat het ja-maar effect redelijk groot is. Het is in lijn met de intrinsieke weerstand die verandering vaak ook teweegbrengt bij mensen. ‘Ja-maar we doen het al jaren zo en dat ging altijd goed’. Duidelijk. Maar wordt het niet eens tijd om deze ja-maar cultuur te veranderen. Laten we gaan denken in kansen en mogelijkheden. Geen beren meer op de weg, vol gas en zeg het een keer hardop: ja.. En?

De positieve kant van het verhaal is makkelijk gezegd. Het is ook makkelijk. Waar het vooral om gaat is dat je niet meteen overal heel enthousiast in doorslaat, maar klein begint. Bijvoorbeeld op je werk. Bijvoorbeeld tijdens een meeting. Wat zou er gebeuren als jij – en je collega’s- niet het ja-maar antwoord geven maar zeggen; ja-en? Wat gaan we doen? Waarom gaan we dat doen? Wanneer kunnen we dit doen en vooral hoe en met wie? Sta open, zeg ja, omarm het en wees positief.

Natuurlijk is het omdenken, een veel gebruikt woord van de laatste tijd. Stop met je oude denk patronen en denk net even anders. Reageer net anders op een situatie dan je altijd deed en je zult verrast worden door het effect.

Ja- maar op mijn werk moet ik dat doen van mijn manager!

Ja-en? Managers, directeuren, CEO’s, het zijn ook gewoon mensen. Samen met jou willen ze een doel bereiken, doelstellingen halen, kpi’s halen. Dus zij gooien iets in de groep en aan jou de taak om de opdracht zodanig te buigen dat jij je er goed bij voelt.

En?

Doen! Ga het weekend in, gooi de ja-maar jas van je af. Slaap eens goed uit, denk erover na tijdens een wandeling en begin maandag in de ja-en modus. Denk in mogelijkheden en negeer de beren op de weg!

Gerelateerde artikelen