De kracht van visual management

De kracht van visual management

De verantwoordelijkheid in projecten ligt niet langer bij individuen maar verschuift meer en meer richting teams. Het wordt daarom belangrijker om overzicht te houden, informatie te delen en voortgang te bewaken. Omdat niet iedere medewerker fulltime op kantoor aanwezig is, moet informatie op een andere manier gedeeld gaan worden. Dat kan middels visual management.

Met visual management creëer je online een omgeving waar de belangrijkste informatie zichtbaar is. Dat kan een takenlijst van je teamleden zijn, charts met actuele statistieken of een live weergave van de voortgang of status van bepaalde zaken. Projectmanagementmethodieken zoals Agile zetten ook visual management in om informatie inzichtelijk te maken voor velen.

Focussen op meest belangrijke informatie

Voor je begint met visual management moet je weten welke informatie zó belangrijk is dat je die in beeld wil hebben, om vervolgens op te kunnen sturen. Je kan visual management gebruiken om de voortgang van projecten te overzien maar ook om bepaalde KPI’s in beeld te krijgen. Zoals op de service desk het aantal incidenten op dat moment, het klanttevredenheidsniveau, de gemiddelde wachttijd, enzovoorts.

Hoe maak je informatie zichtbaar?

Let hierbij op dat je de visuele weergave aanpast op het type informatie wat je laat zien: het aantal incidenten en de gemiddelde wachttijd kan je beter live en digitaal laten zien, terwijl de voortgang van projecten zowel online als offline (bijv. met Post-it’s) goed weer te geven is. Natuurlijk moet ook iedereen in je team deze informatie in kunnen zien: zorg dat de digitale locatie van de informatie bij iedereen bekend is en door iedereen bijgewerkt kan worden.

Trap niet in deze valkuil

Visual management is geen doel an sich. Met alleen overzicht en inzicht ben je er nog niet, je moet er wat mee gaan doen. Je wil waardevolle informatie gebruiken om gerichter te sturen en daardoor betere beslissingen te nemen zodat je uiteindelijk meer toegevoegde waarde en betere resultaten kan leveren als persoon en als team. Het inzetten, gebruiken en toepassen van de relevante informatie die je inzichtelijk hebt gemaakt, dát is het uiteindelijke doel van visual management.

Wil je meer weten over visual management? Neem contact op met één van onze trainers of consultants.

Gerelateerde artikelen