Trainer van de maand blogt: Mijn baas heeft mij gestuurd!

Trainer van de maand blogt: Mijn baas heeft mij gestuurd!

De grote uitdaging: ‘mijn baas heeft mij gestuurd’!

De trainers van Pink Elephant Education hebben drukke schema’s en geven veel trainingen in de week. Tijdens deze dagen maken zij veel mee. Iedere maand zal een trainer van Pink een opvallende ervaring delen in een blog. Deze maand verteld Gert Nieuwkerk over zijn ervaring met de verschillende doelstellingen van cursisten… die verschillen nogal van elkaar!

Ik wil iets zien glimmen in de ogen

Bij het begin van een training vraag ik altijd naar de persoonlijke doelstellingen en redenen waarom cursisten meedoen aan de training. De antwoorden zijn altijd zeer divers, van ‘uitbreiden van de eigen kennis’ en ‘wij zijn net begonnen met dit onderwerp binnen onze organisatie’, tot ‘ik moet het certificaat halen omdat mijn functie dat vereist’ en ‘mijn baas heeft mij gestuurd’.

Als trainer heb je vooral bij de laatste twee redenen een extra uitdaging. Hoe komen deze mensen de training door?  Mijn uiteindelijke doel is om iets in de ogen van de cursisten te zien veranderen. De ogen die gaan glimmen en waar je bijna letterlijk het kwartje ziet vallen… mijn training is pas succesvol als ik dat zie in de ogen van alle cursisten. Deze uitdaging is erg lastig bij mensen die zijn ‘gestuurd door hun baas’.

Honden hebben een baas, mensen hebben een leidinggevende

Ooit heb ik voorgesteld dat diegene dan maar zijn leidinggevende moest gaan halen… immers honden hebben een baas… Toen werd het stil… erg lang… die leidinggevende moet nog steeds komen. Wel heb ik het kwartje zien vallen bij deze cursist. De grote tegenzin waar hij mee begon was aan het einde helemaal weg. In de beoordeling las ik later dat hij ondanks zijn weerstand een aantal leerzame dagen gehad had en veel geleerd had.

Dat is waar ik het voor doe, dat is de grootste beloning, groter dan de maandelijkse bijschrijving van mijn salaris… al is dat natuurlijk ook nodig.

Gerelateerde artikelen