Trainer van de maand blogt: Quotes werken goed!

Trainer van de maand blogt: Quotes werken goed!

Gebruik van gezegdes en quotes tijdens mijn trainingen werkt goed!

De trainers van Pink Elephant Education hebben drukke schema’s en geven veel trainingen in de week. Tijdens deze dagen maken zij veel mee. Iedere maand deelt een trainer van Pink Elephant opvallende ervaringen in een blog. Deze maand verteld Richard de Boer over zijn gebruik van quotes, plaatjes en filmpjes in zijn trainingen… en blijkbaar is hij niet de enige… !

1 plaatje zegt meer dan 1000 woorden

Tijdens mijn trainingen gebruik ik graag veel plaatjes, tv commercials en video’s. Een mooi gezegde is dat 1 plaatje meer zegt dan 1000 woorden. Dit brengt mij op een hobby van mij; het verzamelen van mooie gezegdes en quotes, omdat die vaak ook meer zeggen dan 1000 woorden.

Een van de eerste die ik graag toepas is een oud Russich gezegde “Wie wil, zoekt een mogelijkheid. Wie niet wil, zoekt een reden”. Toen ik dit tegen een cursist zei reageerde hij meteen met “In theory, there is no difference between theory and practice. In practice, there is” (Chuck Reid). Ha leuk, iemand met dezelfde tik als ik… Er ontstond een mooie dialoog bestaande uit quotes. Ik vind de dialoog met iemand aangaan erg belangrijk, daar kan ik dan weer lange monologen over houden. Zo zei Dudley Field Malone ooit: “Ik heb nooit in mijn leven iets geleerd van iemand die het me mij eens was”. Albert Einstein voegde daar aan toe: “Een avond waarop iedereen het eens is, is een verloren avond”. Zo voelde dit gesprek met deze cursist in ieder geval niet, het was een leuk woorden steekspel tussen ons waar ik weer wat nieuwe quotes heb opgepikt.

Ook kwam ik erachter dat quotes veel impact hebben. Misschien nog wel het meeste bij mij zelf. Als trainer ben ik veel bezig met communicatie en deze quotes houden mij soms een spiegel voor.

Na het ‘quote steekspel’ met deze cursist vervolgde ik de training en stelde ik de hele groep een vraag over het onderwerp dat we net behandeld hadden. Als reactie kreeg ik te horen “goede vraag!”… Glimlachend schoot een quote van Morill door mijn hoofd: “Als iemand zegt ‘goede vraag’ dan blijkt de vraag meestal beter dan het antwoord dat volgt.

Gerelateerde artikelen