Welke trainingsvorm past bij jou?

Welke trainingsvorm past bij jou?

De keuze in trainingsvormen op een rijtje

Klassikaal, e-learning, in-company, workshop, blended learning, simulatie of een game… Er zijn veel manieren om een training te volgen. Alle vormen hebben voor- en nadelen, maar welke vorm past het best bij jou? Waar baseer je deze keuze op als organisatie? Wat is de meeste effectieve manier om jouw medewerkers een training te laten volgen?

Wanneer is een training effectief? Allereerst als de training de juiste verhouding aanbiedt tussen ‘zien’, ‘horen’ en ‘doen’. Daarbij is er ook nog het Amerikaanse ezelsbruggetje KISS: Keep It Short and Simple. Kortom, wissel af, en houd het kort. Als dat kan natuurlijk. Want feit is dat trainingen nou eenmaal tijd kosten en dat er veel informatie gegeven wordt.

Een game of klassikaal?

Als je deze punten meeneemt zul je moeten afwegen wat voor groep of persoon je bent. Een grote groep collega’s die tegelijkertijd een ITIL® training moeten/willen volgen hebben soms meer baat bij het volgen van de Apollo 13 game. Er is dan interactie, het ‘doen’ aspect overheerst en de collega’s leren elkaar op een andere manier kennen. De training voorziet dan in meerdere leerdoelen.

Als je organisatie veel werkt met Agile projecten en je werkt net daar, is het voor de hand liggend dat je zelf een tweedaagse training volgt en je Agile certificaat haalt. Je bent dan maar twee dagen ‘weg’ en daarna kan je feilloos aansluiten bij de projecten.

E-learning kan ook heel goed werken. Je bent dan in de gelegenheid om de online module in je eigen tempo af te leggen op de momenten dat het jou uitkomt. In dit geval is het belangrijk dat je jezelf afvraagt of e-learning werkt voor jou. Heb je de discipline om de training ook echt te volgen of heb je juist behoefte aan een stok achter de deur?

De klassikale training is dan wellicht een betere oplossing voor je. Het moet te plannen zijn met je dagelijkse werk maar dan heb je wel de training afgerond in een aantal dagen. De combinatie van deze twee, blended learing, komt ook steeds meer voor en werkt goed. Je volgt de training dan doormiddel van een e-learning en vervolgens kom je 1 dag terug met alle cursisten voor een interactieve sessie. Dit gebeurt vaak bij de zogenaamde in-company trainingen.

Welke trainingsvorm past dan bij jou!

Welke vorm je ook kiest, bedenk van te voren goed wat je doel is van de training. Voor iedere vorm is iets te zeggen en natuurlijk is het afhankelijk van je positie. In veel gevallen wordt je op training gestuurd door je werkgever en heb je niet altijd invloed op de leervorm. Wel kun je je van te voren verdiepen in de verschillende vormen en kan je wellicht je manager overtuigen als je een andere vorm beter vind aansluiten bij je eigen leertempo.

Gerelateerde artikelen