Het proces Vormgeven niet-geautomatiseerde informatievoorziening maakt onderdeel uit van het operationele procescluster Functionaliteitenbeheer. De naam van dit proces geeft goed aan wat hiervan te verwachten valt; het aanpassen van het niet geautomatiseerde deel van de informatievoorziening. Hoewel een steeds groter deel van informatievoorziening is geautomatiseerd, resteert in de meeste organisaties nog steeds een deel waarbij dat niet het geval is. Hoewel de ICT-organisatie in vroeger tijden ook het niet-geautomatiseerde deel onder zijn hoede nam, is dat in BISL® expliciet in de klantorganisatie belegd.
Doel proces Vormgeven niet-geautomatiseerde informatievoorziening
Het proces Vormgeven niet-geautomatiseerde informatievoorziening heeft als doelstelling het maken en up to date houden van documentatie voor het gebruik en het functioneel beheer van informatiesystemen. Concreet valt bij dit proces te denken aan procedures, werkprocesbeschrijvingen, werkinstructies en handleidingen. Uiteraard is synchronisatie met het geautomatiseerde deel van het informatiesysteem cruciaal.
Activiteiten proces Vormgeven niet-geautomatiseerde informatievoorziening
Het proces Vormgeven niet-geautomatiseerde informatievoorziening kent een aantal activiteiten die naar gelang de omstandigheden sequentieel of iteratief kunnen worden doorlopen:
- Voor zover nog niet eerder (bij het opstellen van de RFC) gedaan: bepalen aanleiding, doelen en randvoorwaarden
- Bepalen globale oplossingsrichting
- Bepalen relatie geautomatiseerde informatievoorziening, afstemming hiermee
- Uitwerken en vastleggen niet geautomatiseerde deel van het informatiesysteem. De werkinstructies, procedures, handleidingen, formulieren etc. worden gemaakt of bijgewerkt
Resultaten proces Vormgeven niet-geautomatiseerde informatievoorziening
De resultaten van dit proces zijn:
- Beschrijving oplossingsrichting niet geautomatiseerde informatievoorziening
- Documentatie niet-geautomatiseerde informatievoorziening; documenten zoals formulieren, handleidingen, werkinstructies
KPI’s / rapportage items proces Vormgeven niet-geautomatiseerde informatievoorziening
Voorbeelden van Key Performance Indicatoren (KPI’s) voor het proces Vormgeven niet-geautomatiseerde informatievoorziening zijn:
- Aantal opgeleverde documenten (uitgesplitst naar binnen / buiten afgesproken tijd)
- Aantal geconstateerde fouten in gebruikershandleidingen, instructies etc. na in productie name van het aangepaste systeem
- Aantal gebruikershandleidingen, procedures, formulieren etc. die nog moeten worden gemaakt/aangepast ultimo periode (werkvoorraad)
- Af- of toename van het aantal functionele vragen, waarvan het antwoord niet in de handleiding is te vinden
Deze KPI’s kunnen als input dienen voor een rapportage.
Relaties met andere processen
Het proces Specificeren levert de informatie op basis waarvan het niet-geautomatiseerde deel van het informatiesysteem kan worden aangepast. Aan Toetsen en testen worden de uitgevoerde wijzigingen opgeleverd (concreet dus de gewijzigde gebruikershandleidingen, formulieren, etc.) waarna in dat proces een controle op juistheid kan plaatsvinden. Het proces Voorbereiden transitie zal ook de producten van het proces Vormgeven niet-geautomatiseerde informatievoorziening gebruiken voor overdracht naar de gebruikersorganisatie.
Gerelateerde trainingen
- Lees meer
Agile/SCRUM Product Owner
Deze tweedaagse Agile SCRUM Product Owner training combineert Agile-methoden en Scrum praktijken met praktische opdrachten. De training geeft inzicht in…
- Lees meer
ITIL® Service Offerings and Agreements
De training ITIL® Service Offerings and Agreements is een module voor professionals die te maken hebben met (commerciële) aanbiedingen en…
- Lees meer
Organizational Change Management Foundation – e-learning
Verandering is een constante in de huidige dynamische en hyperconcurrerende zakenwereld. Bedrijfsleiders en lijnmanagers MOETEN worden uitgerust met de juiste…
- Lees meer
ITIL® Managing Across the Lifecycle – e-learning
De e-learning Managing Across the Lifecycle is de afsluitende training van het ITIL® Framework. De training geeft een uitgebreid overzicht…
Gerelateerde artikelen
- Lees meer
Wijzigingenbeheer
Geen categorieHet proces Wijzigingenbeheer maakt onderdeel uit van het operationele procescluster Verbindende processen – uitvoerend niveau. Wijzigingenbeheer is een van de…
- Download
White paper PRINCE2®
Geen categoriePRINCE2® is een niet-propriëtaire methode en is wereldwijd opgekomen als één van de meest gangbare methoden voor het managen van…
- Download
White paper Outsourcing
Geen categorieDe white paper Outsourcing van Pink Elephant geeft een overzicht van de stappen richting de outsourcing van uw IT. Ook…
- Download
White paper ITIL®
Geen categorieITIL® staat voor de Information Technology Infrastructure Library en is in de jaren tachtig door Pink Elephant op de Nederlandse…
- Download
White paper COBIT® 2019
Geen categorieDe waarde van veel organisaties bestaat vandaag de dag uit de informatie die zij bezitten. Deze informatie is gedurende de…
- Download
White paper Agile®
Geen categorieHet is toch eigenlijk merkwaardig te moeten constateren dat we aan de ene kant in een snel veranderende wereld leven…
- Download
White paper Agile Project Management
Geen categorieAgile Project Management is een succesvolle en populaire methode voor het managen van een incrementele en iteratieve ontwikkeling van oplossingen.
- Lees meer
Voorbereiden Transitie
Geen categorieHet proces Voorbereiden Transitie maakt onderdeel uit van het operationele procescluster Functionaliteitenbeheer. Transitie is de term die binnen BISL® wordt…