IT Governance

IT Governance

Hoe krijgt u de informatietechnologie (IT) in uw onderneming onder controle zodat het de diensten en informatie aflevert die uw organisatie nodig heeft? Hoe beheerst u de risico’s en de beveiliging van de IT infrastructuur waarvan u afhankelijk bent? Hoe selecteert u de portefeuille van IT investeringen zodat optimaal waarde wordt gerealiseerd voor de ganse organisatie? Vragen zoals deze houden heel wat business en IT managers bezig, en ze zijn op zoek naar een raamwerk dat kan helpen bij de beveiliging, controle en beheer van hun informatiesystemen.

COBIT® (Control Objectives for Information and Related Technologies) is internationaal erkend als een belangrijk raamwerk dat tegemoet komt aan deze behoeftes. Het omschrijft goede praktijken in het beheer, controle en beveiliging van informatietechnologie, georganiseerd rond een logisch procesraamwerk. In 2012 heeft ISACA een nieuwe versie van COBIT® uitgeven: COBIT® 5. Deze nieuwe editie heeft de ambitie om het hedendaagse concept van “Enterprise Goverance of IT” volledig te omhelzen in een geïntegreerd volledig en toepasbaar raamwerk.

Nieuw in COBIT® 5.0

In COBIT® 5 is een governance laag gedefineerd die boven op de management laag ligt. In de governance laag zijn vijf processen gedefinieerd, meer specifiek “set and maintain the governance framework, ”ensure value optimisation”, “ensure risk optimisation”, “ensure resource optimisation” en “ensure stakeholder transparency”. Deze processen volgen de EDM cyclus (evaluate, direct, monitor) en situeren zich op het niveau van de governing body in de organisatie: de Raad van Bestuur (raad van commissarissen) of het directiecomité (executive management).

De managementprocessen liggen daaronder, in de klassieke vier COBIT® domeinen. In COBIT® 5 zullen deze domein worden afgekort met 3 letters in plaats van met twee karakters zoals in COBIT® 4: APO (align, plan & organize), BAI (build, acquire & implement), DSS (deliver, service & support) and MEA (monitor, evaluate & assess).

IT Governance Consulting

Pink Elephant heeft de kennis, certificeringen en expertise in huis om IT Governance in uw organisatie door te voeren. Onze benadering is hierbij volledig in lijn met internationale standaard COBIT® 5.0. IT Governance Consulting van Pink Elephant bestaat uit de volgenden onderdelen:

 • COBIT® Assessment: meten van de ‘compliance’ van de organisatie aan het COBIT® Framework
 • COBIT® Implementatie: het invoeren van de beschreven COBIT® processen in de bestaande organisatie en integraal onderdeel worden van uw organisatie.
 • COBIT® Optimalisatie: De volwassenheid van uw COBIT® processen verder vergroten op basis van de resultaten van het Assessment.

IT Governance is een uitgebreid en complex onderwerp. Onze werkwijze in daarom volledig in lijn met het aanbevolen “Implementatie Model” van ISACA. Neem contact op met een van onze consultants voor meer informatie.

Gerelateerde trainingen

Gerelateerde artikelen

 • bisl

  Wijzigingenbeheer

  Geen categorie

  Het proces Wijzigingenbeheer maakt onderdeel uit van het operationele procescluster Verbindende processen – uitvoerend niveau. Wijzigingenbeheer is een van de…

  Lees meer
 • prince2

  White paper PRINCE2®

  Geen categorie

  PRINCE2® is een niet-propriëtaire methode en is wereldwijd opgekomen als één van de meest gangbare methoden voor het managen van…

  Download
 • White paper Outsourcing

  White paper Outsourcing

  Geen categorie

  De white paper Outsourcing van Pink Elephant geeft een overzicht van de stappen richting de outsourcing van uw IT. Ook…

  Download
 • White paper ITIL®

  White paper ITIL®

  Geen categorie

  ITIL® staat voor de Information Technology Infrastructure Library en is in de jaren tachtig door Pink Elephant op de Nederlandse…

  Download
 • cobit

  White paper COBIT® 2019

  Geen categorie

  De waarde van veel organisaties bestaat vandaag de dag uit de informatie die zij bezitten. Deze informatie is gedurende de…

  Download
 • agile-pm

  White paper Agile®

  Geen categorie

  Het is toch eigenlijk merkwaardig te moeten constateren dat we aan de ene kant in een snel veranderende wereld leven…

  Download
 • White paper Agile Project Management

  White paper Agile Project Management

  Geen categorie

  Agile Project Management is een succesvolle en populaire methode voor het managen van een incrementele en iteratieve ontwikkeling van oplossingen.

  Download
 • bisl

  Vormgeven NGIV

  Geen categorie

  Het proces Vormgeven niet-geautomatiseerde informatievoorziening maakt onderdeel uit van het operationele procescluster Functionaliteitenbeheer. De naam van dit proces geeft goed…

  Lees meer