Problem Management

Problem Management

Een problem is een onbekende oorzaak van één of meer incidenten. Het proces problem management gaat op een gestructureerde wijze om met bundelen van incidenten, en het proactief voorkomen van een problem. Tot de doelstelling van problem management behoren onder andere:

 • Het voorkomen dat incidenten en resulterende problems zich voordoen en het elimineren van herhaling van incidenten.
 • Het minimaliseren van de impact van incidenten die niet voorkomen kunnen worden.

Known Error

Een known error is een problem dat een gedocumenteerde onderliggende oorzaak en workaround heeft. Zodra de de diagnose compleet is, en vooral als de workaround gevonden is, dient een known error-record in de Known Error Datatabase (KED) aangemaakt te worden. Als zich dan nieuwe incidenten voordoen, kunnen deze met behulp van de KED geïdentificeerd worden, en kan de service sneller hersteld worden.

Soms kan het handig zijn al in een vroeg stadium een known error-record aan te maken. Bijvoorbeeld alleen ter informatie (zelfs als de diagnose nog niet compleet is) of als er nog geen workaround gevonden is. Op deze manier kan snel beoordeeld worden of een nieuw incident gekoppeld is aan een bestaand problem.

Oplossingen voor Problems

Een oplossing is een actie om de onderliggende oorzaak van een incident of problem weg te nemen of om een workaround te implementeren. Zodra een oplossing is gevonden, dient deze toegepast te worden om het probleem te herstellen. Bij de implementatie moet wel rekening gehouden worden met bepaalde veiligheidsmaatregelen (change management proces) die ervoor zorgen dat de oplossing geen andere moeilijkheden veroorzaakt.

Als een wijziging (change) nodig is, dienst een RFC ter goedkeuring ingediend te worden voordat de oplossing toegepast wordt. Om snellere diagnose en oplossing van incidenten en problems toe te staan, moet daarnaast alle opgedane kennis vastgelegd worden in de Known Error Database (KED).

Certificering voor Problem Management Analyst

Ontwikkeld om tegemoet te komen aan de marktvraag naar praktische, gerichte kwalificaties, helpt onze Problem Analyst Role-Based Qualification, gebaseerd op het ITIL®-kader, u te begrijpen hoe u kunt voorkomen dat zich problemen en daaruit voortvloeiende incidenten voordoen, hoe u terugkerende incidenten kunt verhinderen en hoe u de impact kunt verkleinen van incidenten die niet voorkomen kunnen worden, terwijl u tegelijkertijd een erkende certificering behaalt.

De kwalificatie biedt gedetailleerde, praktische kennis gebaseerd op goede werkwijzen in de bedrijfstak die de kandidaat in zijn of haar werkomgeving kan toepassen. De cursus en examens zijn ontwikkeld door itSMF-UK bedrijfstak deskundigen en zijn beschikbaar via ons internationale netwerk van geaccrediteerde trainingsorganisaties.

De certificering voor Problem Analyst zorgt er mede voor dat de beschikbaarheid en de kwaliteit van ICT-dienstverlening wordt vergroot. Als incidenten worden opgelost, wordt er informatie over de oplossing schriftelijk vastgelegd. Deze informatie wordt gebruikt om de tijd te verkorten die voor oplossingen nodig is en om duurzame oplossingen te vinden, wat het aantal incidenten reduceert en de tijd die het kost om ze op te lossen. Dit leidt tot minder verloren tijd en minder verstoring van de voor de onderneming kritische systemen.

APMG Problem Analyst
De kwalificatie Problem Analyst maakt onderdeel uit van een reeks op rollen gebaseerde kwalificaties die door APMG-International™ samen met itSMF werden ontwikkeld. De reeks sluit naadloos aan bij het Skills Framework for the Information Age (SFIA) dat gaat over de kerncompetenties van individuen in rollen.

Meer weten? Neem contact op met

Chantal Michielse - Clavan

Office Manager +31618511049
Neem contact op

Gerelateerde trainingen

Gerelateerde artikelen

 • bisl

  Wijzigingenbeheer

  BISL®

  Het proces Wijzigingenbeheer maakt onderdeel uit van het operationele procescluster Verbindende processen – uitvoerend niveau. Wijzigingenbeheer is een van de…

  Lees meer
 • prince2

  White paper PRINCE2®

  PRINCE2

  PRINCE2® is een niet-propriëtaire methode en is wereldwijd opgekomen als één van de meest gangbare methoden voor het managen van…

  Download
 • White paper Outsourcing

  White paper Outsourcing

  De white paper Outsourcing van Pink Elephant geeft een overzicht van de stappen richting de outsourcing van uw IT. Ook…

  Download
 • White paper ITIL®

  White paper ITIL®

  ITIL®

  ITIL® staat voor de Information Technology Infrastructure Library en is in de jaren tachtig door Pink Elephant op de Nederlandse…

  Download
 • cobit

  White paper COBIT® 2019

  COBIT®

  De waarde van veel organisaties bestaat vandaag de dag uit de informatie die zij bezitten. Deze informatie is gedurende de…

  Download
 • agile-pm

  White paper Agile®

  Agile®

  Het is toch eigenlijk merkwaardig te moeten constateren dat we aan de ene kant in een snel veranderende wereld leven…

  Download
 • White paper Agile Project Management

  White paper Agile Project Management

  Agile®

  Agile Project Management is een succesvolle en populaire methode voor het managen van een incrementele en iteratieve ontwikkeling van oplossingen.

  Download
 • bisl

  Vormgeven NGIV

  BISL®

  Het proces Vormgeven niet-geautomatiseerde informatievoorziening maakt onderdeel uit van het operationele procescluster Functionaliteitenbeheer. De naam van dit proces geeft goed…

  Lees meer