Power BI tip: Process Mining

Power BI tip: Process Mining
Power BI tip: Process Mining Process Mining

De techniek Process Mining is bijna niet meer weg te denken in de wereld van Data & Analytics.
Onze Power BI professional, Gijs Jansen, vertelt u hier graag meer over.

Volgens hem is Process Mining een prachtige techniek waarbij op basis van een event log van een proces automatisch proces platen gegenereerd kunnen worden waarop door middel van bijvoorbeeld filters analyses uitgevoerd kunnen worden. Omdat binnen processen het aantal varianten kan oplopen tot astronomische aantallen is proces analyse met traditionele tools als Excel bijna onbegonnen werk.

Process Mining tools zijn over het algemeen vrij duur. Er zijn open source tools beschikbaar maar om deze tools aan de gang te krijgen, moet er over een behoorlijke dosis technische kennis beschikken. Nu is er een mooi alternatief om te beginnen met Process Mining, namelijk met behulp van Microsoft Power BI.

Mohammad Reza Harati Nik heeft een process mining visual ontwikkeld voor de Power BI Custom Visual Store. De visual heet BIpm: Interactive directed flow graph. Om te kunnen process minen heeft u een event log nodig. Dit is niet meer dan een dataset met de events die plaats hebben gevonden in uw proces.

De volgende data dient in de event log te staan om ermee te kunnen process minen:

  •  Case ID: definieert afzonderlijke cases in een proces. Dit kan bijvoorbeeld een klantnummer of ordernummer zijn.
  • Activity: wat gebeurde er?
  • Timestamp: wanneer gebeurde dit?

Als deze data beschikbaar is over het proces dan kan gestart worden met Process Mining.
Hierbij het stappenplan:

  • Laad event log in Power BI met de ‘Get Data’ knop. Samples vindt u hier.
  • Zorg dat R geïnstalleerd is op fr computer. Omdat de visual gebruikt maakt van R-code moet R geïnstalleerd worden. Hoe dit het beste gedaan kan worden, wordt beschreven in Power BI onder Options and Settings, rubriek R-scripting.
  • Download de custom visual uit de Custom Visual Store. Er worden aan aantal R libraries geïnstalleerd. Deze libraries heeft de visual nodig om te kunnen functioneren.

Onze professional, Gijs Jansen, laat u hieronder aan de hand van een voorbeeld zien hoe het werkt. Hij heeft hiervoor een sample event log van volgende link, de running-example uit chapter 1 in CSV formaat.

1. Eerst wordt de visual op het canvas geplaatst:

2. Vervolgens wordt de bijbehorende velden uit onze event log gesleept in de visual. De timestamp, de Activity en de Case ID. Er wordt meteen een proces plaat gegenereerd die al onze events in 1 oogopslag probeert weer te geven:

3. Als u naar de opmaak van de visual gaat (verf-rollertje) dan kunt u de treshold voor activities en paths instellen. Als u deze lager dan 100% instelt zal het proces samengevat worden en worden de meest voorkomende activiteiten en routes getoond. Dit is handig voor complexe processen, anders heeft u geen overzicht meer.

De dikte van de lijnen tussen process stappen geeft aan hoe vaak deze route voorkomt. Nu kan er makkelijk geanalyseerd worden welke cases niet aan het proces conformeren en waarom. Omdat de visual net zoals alle andere Power BI visuals gewoon reageert op filters en clicks in andere visuals kan hiermee prachtige proces analyses maken.

Heeft u vragen over de techniek Process Mining, neemt contact met ons op.

Meer weten over Power BI? Lees hier meer over hoe Microsoft Python integreert in Power BI. 

Gerelateerde artikelen