Meegaan met HR-trends? Stem je HR-beleid en software op elkaar af

De ‘selfservice employee’, strategisch HR en HR analytics; enkele termen die u vast niet ontgaan zijn. Ze zijn dagelijks onderwerp van gesprek op uw HR-afdeling. Er zijn al vele berichten over geschreven, maar hoe kunt u mee gaan in deze trends?  Welke impact hebben de trends op de manier waarop je HR-beleid en software nu zijn ingericht? In de komende serie HR-blogs nemen wij u mee in deze trends en vertellen wij u hoe u door middel van slimme software nog meer tijd overhoudt voor waar HR echt om draait, uw medewerkers.

Selfservice- employees en managers

Administratief werk verdampt door de komst van procesoptimalisatie via Employee Self Service (ESS). De meeste HR-oplossingen bevatten het Click-Call-Face principe, wat betekent dat medewerkers zelf op zoek gaan naar antwoorden op hun HR gerelateerde vragen. Medewerkers hebben zelf de mogelijkheid om salaris- en personeelsgegevens in te zien en verlofaanvragen in te dienen. Via een automatische workflow worden aanvragen goedgekeurd door de managers, via Manager Self Service (MSS). Door middel van MSS worden lijnmanagers betrokken bij automatisering en digitalisering van HR-taken. Managers kunnen hierbij zelf personeelsdossiers inzien en wijzigen, declaraties beoordelen en medewerkers in- en uitdienst melden.

Door deze selfservice trend verdampen administratieve taken voor uw HR medewerkers, en houden zij tijd over voor bijvoorbeeld strategisch HR management en planning.

HR als strategisch business partner

71% van de bestuurders ziet HR als strategisch adviseur voor de directie (bron: Reat HR Benchmark). Door de selfservice ontwikkelingen krijgen HR-medewerkers een meer strategische rol, waarbij zij écht waarde toe kunnen voegen voor de business. Strategische HR business partners focussen zich meer op de support en het mede mogelijk maken van de business-doelstellingen. HR heeft hierdoor een rol gekregen waarbij fouten voorkomen worden en de risico’s van de business beheerd worden. Een randvoorwaarde om strategisch HR toe te kunnen passen is het faciliteren van een selfservice HR-systeem waarin HR data vastgelegd wordt zodat onderbouwde beslissingen genomen kunnen worden.

HR Analytics

Data-gedreven werken is voor uw marketing en finance afdeling de gewoonste zaak van de wereld. Als uw HR-medewerkers strategische business partners willen worden, dan zullen HR-beslissingen ook genomen moeten worden aan de hand van data-analyses. Daarmee wordt enerzijds weergegeven wat gebeurd is maar er kunnen ook voorspellingen worden gedaan voor de toekomst. HR kan vooruitkijken en plannen waardoor u tevens meer grip creëert op uw personeelsverloop. Standaardrapportages zijn onvoldoende om strategische beslissingen te nemen.

Om bovengenoemde trends toe te passen in uw organisatie is het van belang dat u gefaciliteerd wordt door de juiste HR-software. HR-software die beschikt over goede dashboards, goede verwerking van rapportages en natuurlijk ESS en MSS mogelijkheden.

Meer weten over Xtended HRM? Volg onze blogreeks of lees een van onze andere blogs:

Xtended HRM biedt HR-medewerkers managementinformatie en tijdbesparing

De Nederlandse ‘self-service cultuur’ integreren in HR software? Doen!

Deel via:
LinkedInTwitterFacebookGoogle+WhatsAppEmail