Wat kun je als bedrijf doen tegen phishing?

Wat kun je als bedrijf doen tegen phishing?

Phishing blijft een van de meest gebruikte methoden die cybercriminelen gebruiken om organisaties aan te vallen. Het is essentieel voor bedrijven om zich te beschermen tegen deze bedreigingen door middel van cyber resilience oplossingen. Hier zijn enkele belangrijke strategieën en maatregelen die bedrijven kunnen nemen:

Cyber Resilience: Van preventie naar weerbaarheid

In 2025 moeten bedrijven voorbereid zijn op een nieuwe golf van bestaande uitdagingen in een nieuw jasje. Phishing blijft een van de meest gebruikte methoden die cybercriminelen gebruiken om organisaties aan te vallen. Hoewel phishing niet nieuw is, zijn deze aanvallen wel veel geavanceerder geworden door het gebruik van artificial intelligence (AI), cloud computing, social media, software supply chains, remote werkers en het Internet of Things (IoT). Hierdoor is alleen inzetten op preventie niet meer voldoende.

Cybervolwassenheid en weerbaarheid

Bedrijven moeten zich richten op de strategie en aanpak direct na een aanval. De nadruk ligt op weerbaarheid als integraal onderdeel van de bedrijfsvoering, met betrokkenheid van iedereen in de organisatie. Het doel is cybervolwassenheid: een situatie waarin het bedrijf over een cyberrecoveryplan beschikt, er bewustzijn heerst op alle organisatieniveaus en de strategie draait om weerbaarheid. Vaak wordt er bij het opstellen van deze strategie gebruik gemaakt van de 6 functies van het NIST CyberSecurity Framework.

Resilience-first: de sleutel tot zakelijk succes in 2025

In 2025 zal een ‘resilience-first’-strategie bepalend zijn voor zakelijk succes wereldwijd. Nu cyberdreigingen steeds groter en complexer worden, is snel en effectief herstel geen luxe meer, maar een noodzaak. Organisaties moeten zich aanpassen aan de realiteit dat cyberaanvallen onvermijdelijk zijn. Proactieve stappen zijn nodig om te zorgen dat bedrijven bestand zijn tegen aanvallen en dat ze hun bedrijfsactiviteiten zo snel mogelijk kunnen hervatten.

Praktische maatregelen tegen phishing

Om jezelf te beschermen tegen phishing, kunnen bedrijven de volgende maatregelen nemen:

  • Gebruik sterke en unieke wachtwoorden voor verschillende accounts.
  • Schakel tweefactorauthenticatie (2FA) in waar mogelijk.
  • Blijf op de hoogte van de nieuwste phishing-methoden en deel deze kennis met anderen.
  • Installeer en houd antivirussoftware en andere beveiligingsmaatregelen up-to-date.
  • Laat medewerkers zich continu bewust zijn van de mogelijkheid dat phishing plaatsvindt. Bijvoorbeeld door het uitvoeren van phishing simulaties.

Door deze strategieën en maatregelen te implementeren, kunnen bedrijven zich beter beschermen tegen phishing en andere cyberdreigingen, en hun weerbaarheid vergroten.