Circulaire IT

Circulaire IT

Circulaire hardware is in opkomst. Dat is goed nieuws, want hoe minder grondstoffen we met zijn allen gebruiken, hoe beter het is. Veel laptops zijn immers nog prima te gebruiken, al dan niet voor andere doeleinden. En anders zijn de grondstoffen prima opnieuw in te zetten. De huidige levertijden en hoge prijzen van nieuwe hardware zorgen ervoor dat steeds meer organisaties circulaire IT inzetten.

De Rijksoverheid heeft ook als doelstelling dat Nederland in 2050 een volledig circulaire economie heeft. Dat is een enorme uitdaging, waar we dan ook zo veel mogelijk samen aan moeten meewerken.

Pink Elephant is een samenwerking aangegaan met HP en Flex IT op het gebied van circulaire hardware. Hierdoor kunnen we onze klanten nu ook de voordelen van circulaire laptops laten ondervinden. Daarnaast is door de opkomst van clouddiensten hardware veel minder een knelpunt geworden dan in het verleden. Dit maakt circulaire inzet van IT-middelen steeds beter mogelijk.

Lees meer over de HP Approved Selection

Toen we door Corona allemaal thuis moesten werken was er opeens een enorme schaarste aan laptops. Er zijn toen veel circulaire laptops ingezet. En wat blijkt: dat voldoet prima!

Brigitte Jacobs Manager Hardware Services

Lineaire, Hergebruik en Circulaire IT

Wat is circulaire IT eigenlijk? Hoe verhoudt het zich ten opzichte van traditionele inzet van IT middelen? Wat is het verschil met hergebruikte IT?

Circulair vs Hergebruik en Lineair

De voordelen van Circulaire IT

 • Tot 30% lagere kosten over de hele levensduur
 • Dezelfde garantie als nieuwe hardware, tot 4 jaar lang
 • Hardware die prima geschikt is voor Windows 10
 • Minstens 80% van de maximale batterij capaciteit
 • Snel leverbaar!
 • Verlaging van de ‘carbon footprint’ van IT tot 55%

Wat gebeurt er met IT-middelen voordat ze opnieuw ingezet worden?

Voordat een laptop of desktop opnieuw ingezet kan worden, vindt er een uitgebreide kwaliteitscontrole plaats. Want lang niet alle apparaten kunnen een tweede leven krijgen. Van de apparaten die niet voldoen aan de eisen worden de grondstoffen terug gewonnen en opnieuw gebruikt.

 

Kwaliteitscontrole

 • Data wissen

  Eventueel nog aanwezige data wordt zodanig gewist dat de rapportage over het wissen iedere audit doorstaat. Niets blijft achter!

 • Vitale functies controleren

  Een deels geautomatiseerd proces waarin wordt zekergesteld dat het apparaat nog een lang leven aan kan

 • Batterij test

  Zekerstellen dat de batterij voldoende capaciteit heeft voor langdurige inzet

 • Revitaliseren

  De machine wordt zodanig onderhanden genomen en schoongemaakt dat het er weer als nieuw uitziet

 • Nieuw toetsenbord

  Natuurlijk komt er een nieuw toetsenbord op een laptop. QWERTY, AZERTY of welke land-indeling dan ook

 • Wrap op de cover

  Het deksel van de laptop wordt voorzien van een wrap in de notebook kleurstelling. Een klant-specifieke opmaak is optioneel ook mogelijk

Onderdeel van de kwaliteitscontrole is tenslotte ook een codering van het apparaat op basis van de vastgestelde staat. Criteria hierbij zijn bijvoorbeeld de aanwezigheid van gebruikssporen, de manier van verpakking, of alle accessoires aanwezig zijn en dergelijke.

Voor gereviseerde IT-middelen worden de codes AS (zeg maar: ‘als nieuw’), R4 (‘gebruikt’) en G5 (‘stevig gebruikt, zonder accessoires’) gehanteerd. Verder zijn er ook nog categorieën voor voormalige demo-modellen, en fabrieks-gereviseerd mogelijk.

Deze categorieën hebben natuurlijk invloed op de prijs van het product.

Eens proberen?

Nieuwsgierig geworden naar de mogelijkheden die circulaire IT wellicht voor uw organisatie kan betekenen? Neem dan eens contact met ons op. Bijvoorbeeld om een demo-model van een circulaire laptop te lenen.

Vraag het Pink

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Neem contact op

Brigitte Jacobs

Manager Hardware & Software Services +31643378580

Of kom langs

Pink Elephant Naarden

Gooimeer 18
1411 DE Naarden