Terugblik co-creatie sessie online criminaliteit & informatiebeveiliging

Donderdag 9 februari 2017; ondernemers kwamen uit verschillende hoeken van het land bijeen voor een co-creatie sessie, georganiseerd door Port4Growth in samenwerking met Pink Elephant. Onderwerp: cybercrime, iets dat bij ondernemers hoog op de agenda moet staan vanwege de hoge bedrijfsrisico’s en financiële consequenties die het met zich meebrengt. Het lekken van privacygevoelige informatie kan namelijk leiden tot sancties vanuit de overheid. De aanwezige groeiondernemers gingen met elkaar en met experts in gesprek over dit onderwerp en werden geïnspireerd door de aanwezige sprekers.

Samenwerken om cybercrime te voorkomen

De gasten werden welkom geheten met een heerlijke lunch. Joop de Jong, directeur van Port4Growth, verzorgde de introductie en benadrukte daarin het belang van samenwerken – door met elkaar in discussie te gaan en te brainstormen kom je tot nieuwe inzichten hoe je cybercrime aan kan pakken. Piet van Vugt, CEO Pink Elephant, vulde daarop aan dat cybercrime en informatiebeveiliging écht op de agenda moeten staan bij ondernemers. Het is niet de vraag óf, maar wannéér je gehackt wordt.

“Goed dat het onderwerp vanuit verschillende invalshoeken belicht werd.”

Presentaties en discussie

Norbert-Jan van Egdom, Management Consultant bij Pink Elephant, zorgde met zijn presentatie dat de aanwezige ondernemers zich bewust werden van enerzijds het gevaar van cybercrime en anderzijds de maatregelen om het te voorkomen. Want hoe moet je met cybercrime omgaan? Zo heeft Van Egdom onder andere verteld over waarom je maatregelen moet nemen tegen cybercrime en hoe je die maatregelen vastlegt. Als er iets gebeurt moet je namelijk kunnen aantonen en verklaren welke maatregelen je wel of niet hebt genomen en waarom.

“Fijn om samen met andere ondernemers informeel te kunnen discussiëren over deze onderwerpen. Het was een leuk en goed georganiseerd evenement!”

Na de presentaties gingen de deelnemers met elkaar in discussie. De groepsdiscussies besloegen verschillende onderwerpen: het gebrek aan belangstelling van ondernemers voor cybercrime, hoe ondernemers en Pink Elephant daar wat aan kunnen doen, en hoe kan de overheid dit aanpakken? Gedurende deze discussies zijn er verschillende ideeën en plannen geopperd om hier invulling aan te geven.

Geïnspireerd om cybercrime aan te pakken

Na afloop van de sessies waren de aanwezige ondernemers zich meer bewust van het belang van informatiebeveiliging, maar ze gaven ook aan het voorheen lastig te vinden om er prioriteit op te stellen. Het voorkomen van cybercrime kost je immers wat, maar levert niet direct nieuwe business op, zo luidde het argument. De sessies en presentaties van deze dag hebben de aanwezigen laten inzien dat het voorkomen van cybercrime erg belangrijk is voor het blijven bestaan van je business. Tijdens de borrel werd dit nabesproken onder het genot van een lekker drankje waarna de ondernemers geïnspireerd huiswaarts keerden.

Weten welke maatregelen u kunt treffen om uw organisatie te beschermen tegen cybercrime? Vraag een informatiebeveiliging assessment aan. Of begin klein, met een gratis Pink Elephant webcamcover of het e-book met 16 tips om phishing te voorkomen.

Deel via:
LinkedInTwitterFacebookGoogle+WhatsAppEmail