Case

VIBA NV

Case VIBA NV

Technische handelsonderneming VIBA uit Zoetermeer wilde meer met zijn informatie. Business Intelligence (BI) oplossing QlikView bleek het juiste antwoord: breed, flexibel en eenvoudig in gebruik voor eindgebruikers én ICT-beheer. Pink Elephant biedt de kennis om QlikView geleidelijk uit te rollen als BI-oplossing voor alle databronnen die VIBA wil ontsluiten. Zo krijgt men meer grip op het reilen en zeilen van de organisatie.

Geen centraal beheer

Met het huidige Cognos-systeem kunnen rapportages in allerlei soorten en maten gemaakt worden en dit gebeurt dan ook. Het probleem van dit systeem is echter in toenemende mate het statische ervan. Koppelingen met andere systemen binnen VIBA was niet of nauwelijks mogelijk. Enig centraal beheer was er evenmin. Iedereen maakte zijn of haar eigen rapporten zonder dat hier centrale doelen aan ten grondslag lagen of gemeenschappelijke definities.

Kerkhof: “Steeds meer medewerkers van VIBA wilden nou juist gegevens uit onze financiële en handelssystemen koppelen aan in- en verkoopgegevens, om bijvoorbeeld beter te kunnen bepalen wat er wanneer ingekocht moest worden. Bovendien kun je niet sturen op je organisatiedoelen wanneer je alleen weet wat je totale omzet of winst is, maar niet per segment, per klant, per specifieke periode. Beschik je wel over dit inzicht, kun je problemen eerder herkennen of juist voorkomen.”

We willen de ontwikkeling van een BI-oplossing zoveel mogelijk zelf doen. QlikView biedt die mogelijkheid.

Peter Hazebroek Applicatiebeheerder

QlikView ontsluit informatie

Uiteindelijk ging VIBA in 2009 met een beperkt aantal licenties voor de diverse managers van de business units van start. Te weinig licenties, vinden Kerkhof en Hazebroek achteraf. “Dat kunnen we onszelf verwijten. QlikView biedt geweldige mogelijkheden om informatie te ontsluiten, maar het leefde zeker in het begin veel te weinig onder de binnendienstmedewerkers die de rapportages van Cognos eigenlijk het meest gebruikten. Het gevolg was dat wij uiteindelijk QlikView-applicaties per project gingen inrichten voor de gewenste koppelingen tussen systemen en de benodigde functies. Inmiddels is het draagvlak steeds meer aanwezig, omdat ook de binnendienstmedewerkers nu zelf QlikView kunnen gebruiken. Zij komen veel meer met gerichte en praktische vragen op basis waarvan wij QlikView kunnen inrichten. Vanaf 2012 zal alleen QlikView nog draaien en is Cognos uitgefaseerd.”

Ondersteuning Pink Elephant

Met Pink Elephant is afgesproken dat er viermaal per jaar een consultant komt die hands-on meewerkt met QlikView-verantwoordelijke Hazebroek. “Alle zaken waar ik niet uit kom, kunnen we zo oplossen. Wij kennen onze business en die van onze klanten. Pink Elephant beschikt over de expertise en ervaring op het gebied van QlikView. Door regelmatig samen te komen, kunnen wij alles leren waar we zelf niet uit komen, terwijl we toch in staat zijn om 90 procent van alle ontwerpen en aanpassingen zelf te doen. Het is goed om te werken met een organisatie die niet perse zo veel mogelijk aan je wil verdienen maar die je gewoon goed wil helpen.”

Download de complete case

Meer weten? Neem contact op met

Dave Jansen

Business Unit Director +31882356641
Neem contact op

Meer cases Alle cases